پاسخ به سوالات پرتکرار درباره کالابرگ الکترونیکی
راهنمای جامع کالابرگ الکترونیکی تمام آنچه باید بدانید

کالابرگ یا کوپن، طرحی حمایتی از سوی دولت است که به منظور کمک به معیشت خانوارهای کمدرآمد و تامین کالاهای اساسی آنها طراحی شده است. در این طرح، به جای پرداخت نقدی یارانه، اعتباری به کد ملی سرپرست خانوار تخصیص داده میشود که میتوانند با آن کالاهای مشخصی را از فروشگاههای طرف قرارداد خریداری کنند. در ادامه به سوالات پرتکرار درباره این طرح میپردازیم:
فهرست مطالب
مشمولان و نحوه تخصیص اعتبار کالابرگ
۱. چه کسانی مشمول دریافت اعتبار کالابرگ میشوند؟ تمامی خانوادههایی که تا پنجم بهمنماه ۱۴۰۳ در فهرست یارانهبگیران قرار داشتهاند و بر اساس دهکبندی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دهکهای یک تا هفت قرار دارند، مشمول دریافت کالابرگ الکترونیکی هستند.
۲. میزان اعتبار برای هر خانوار چقدر است؟ در هر مرحله، به ازای هر نفر در خانوارهای یارانهبگیر دهکهای یک تا سه، ۵۰۰ هزار تومان و برای دهکهای چهار تا هفت، ۳۵۰ هزار تومان اعتبار تخصیص مییابد.
۳. اعتبار کالابرگ به کدام یک از اعضای خانوار تعلق میگیرد؟ میزان اعتبار به شماره ملی سرپرست خانوار تخصیص یافته است و از طریق کلیه کارتهای بانکی متعلق به سرپرست خانوار قابل استفاده است.
۴. آیا اعتبار به حساب بانکی واریز میشود؟ خیر. اعتبار به حساب بانکی واریز نمیشود؛ بنابراین، در صورت گرفتن موجودی حساب، میزان اعتبار مشخص نخواهد شد. این اعتبار به شماره ملی سرپرست خانوار تخصیص یافته و از طریق تمام کارتهای بانکی سرپرست خانوار قابل خرید است.
۵. آیا پیامک تخصیص/واریز اعتبار برای سرپرست خانوار ارسال میشود؟ بله، فقط در زمان واریز اعتبار، میزان آن از طریق پیامک به شماره تلفن سرپرست خانوار اطلاعرسانی میشود. لازم به ذکر است که بعد از انجام تراکنش در فروشگاه، هیچ پیامکی ارسال نمیشود. در صورت راهاندازی سامانه پیامک تراکنشهای خرید، اطلاعرسانی لازم صورت خواهد گرفت.
۶. آیا پیامک واریز اعتبار حاوی درگاه پرداخت برای مشاهده یا پرداخت وجه معتبر است؟ خیر. دریافت پیامک به همراه درگاه پرداخت برای مشاهده مشمول بودن، میزان اعتبار و…، اصالت نداشته و شهروندان باید مراقب باشند تا مورد سوءاستفاده یا کلاهبرداری قرار نگیرند.
استفاده از کالابرگ و نکات مهم خرید
۷. نحوه استفاده از اعتبار کالابرگ چگونه است؟ اعتبار به شماره ملی سرپرست خانوار اختصاص یافته و از طریق تمام کارتهای بانکی سرپرست خانوار در فروشگاههای عضو طرح قابل استفاده است.
۸. سرپرستان خانوار مجاز به خرید کدام کالاها هستند؟ فهرست ۱۱ قلم کالای اساسی شامل: شیر کمچرب، ماست کم چرب، پنیر سفید، گوشت سفید (مرغ)، گوشت قرمز، تخم مرغ، روغن مایع، ماکارونی، قند و شکر، برنج و حبوبات است. برای مشاهده جدول کالاهای اساسی میتوانید به برنامه کاربردی “شما” یا سایت shoma.sfara.ir مراجعه کنید.
۹. آیا میتوانم با تمام اعتبار اختصاص یافته فقط یک قلم کالا خرید کنم؟ خیر. خانوارها در هر بار خرید، باید حداقل سه کالا از کل گروههای کالایی تعیین شده در طرح کالابرگ الکترونیکی (لبنیات، پروتئین، خواربار) را خریداری کنند.
۱۰. آیا هنگام خرید کالا، کارمزدی از سوی دارنده کارت به فروشنده باید پرداخت شود؟ خیر. خرید در طرح کالابرگ الکترونیکی همانند خریدهای عادی هیچ کارمزدی ندارد. اما برای انجام هر تراکنش، باید حداقل مبلغ ۵۰۰۰ تومان از سوی خریدار پرداخت شود تا حداقل مبلغ تراکنش شاپرکی رعایت شده و احراز هویت صورت پذیرد.
۱۱. آیا امکان استفاده از اعتبار در خریدهای اینترنتی وجود دارد؟ بله، در دو فروشگاه اینترنتی “اسنپ مارکت” و “دیجی کالا” امکان خرید اعتباری وجود دارد.
۱۲. آیا تمام کارتهای بانکی اعضای خانواده قابل استفاده است؟ خیر، فعلاً فقط با استفاده از کلیه کارتهای بانکی که متعلق به سرپرست خانوار است، قابلیت خرید وجود دارد.
۱۳. آیا کارتهای بانکی خاصی در این طرح قابل استفاده هستند؟ خیر، محدودیتی وجود ندارد. با استفاده از کلیه کارتهای بانکی متعلق به سرپرست خانوار، قابلیت خرید وجود دارد.
۱۴. آیا از هر فروشگاهی امکان خرید در این طرح وجود دارد؟ خیر، تنها با مراجعه به فروشگاههای طرف قرارداد طرح که در برنامه کاربردی “شما” یا سایت shoma.sfara.ir معرفی شدهاند، میتوان اقدام به خرید کالاهای تعیین شده کرد.
استعلام و پیگیری کالابرگ
۱۵. چگونه مانده اعتبار خود را استعلام بگیرم؟ میزان و مانده اعتبار از دو طریق زیر قابل مشاهده است: ۱. از طریق شمارهگیری کد دستوری #۱۴۶۳*۵۰۰*
در تلفن همراه. ۲. با استفاده از برنامه کاربردی “شما” که میتوان آن را از طریق کافه بازار یا مایکت یا مراجعه به سایت shoma.sfara.ir
نصب کرد.
۱۶. فهرست فروشگاههای مجاز را کجا مشاهده کنم؟ با استفاده از برنامه کاربردی “شما” که میتوانید از طریق کافه بازار یا مایکت یا مراجعه به سایت shoma.sfara.ir
آن را نصب کنید، میتوانید فروشگاههای طرف قرارداد طرح کالابرگ الکترونیکی را شناسایی کنید.
۱۷. من مشمول دریافت بودهام، اما اعتبار را دریافت نکردهام یا استعلام میزان اعتبارم صفر است؟ پس از نصب برنامه کاربردی “شما”، نسبت به مشاهده موجودی اعتبار اقدام کنید. در صورت مشاهده اعتبار، برای خرید به فروشگاههای طرف قرارداد طرح مراجعه کنید. در صورت مشاهده اعتبار و عدم موفقیت در خرید از فروشگاه، با شماره تلفن ۶۳۶۹ (مرکز تماس طرح) تماس بگیرید.
۱۸. من مشمول دریافت یارانه نیستم، با این وضعیت چه کار کنم؟ با توجه به اینکه پیششرط دریافت کالابرگ الکترونیکی، دریافت یارانه توسط سرپرست خانوار است، چنانچه تا ۵ بهمن ۱۴۰۳ از خانوارهای یارانهبگیر نباشید، مشمول دریافت کالابرگ الکترونیکی نخواهید شد. با این حال، چنانچه تقاضای دریافت یارانه نقدی را دارید، جهت ثبتنام به سامانه www.my.gov.ir
مراجعه کنید. همچنین در صورتی که قبلاً یارانهبگیر بودهاید و یارانه خانوار شما حذف شده است، جهت ثبت درخواست بررسی وضعیت خانوار برای دریافت یارانه به سامانه www.hemayat.mcls.gov.ir
مراجعه کنید.
۱۹. اعتراض به دهکبندی و ارائه درخواست بازبینی چگونه است؟ ثبت اعتراض به دهکبندی خانوار، فقط در سامانه حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نشانی https://hemayat.mcls.gov.ir
قابل انجام است و پیگیری دریافت نتیجه اعتراض نیز فقط از طریق همین سامانه امکانپذیر است. لازم به ذکر است که خانوارها در سال فقط دو بار میتوانند نسبت به ثبت اعتراض اقدام کنند.
سوالات متداول و تکمیلی
۲۰. آیا در صورت استفاده از طرح کالابرگ الکترونیکی، از یارانه سرپرست خانوار کسر میشود؟ خیر. در طرح جدید کالابرگ الکترونیکی فقط از اعتبار تخصیصی به شماره ملی سرپرست خانوار کسر میشود و یارانهبگیران، یارانه خود را در موعد مقرر به صورت نقدی و مجزا دریافت خواهند کرد.
۲۱. آیا تخصیص اعتبار بهصورت ماهیانه است؟ بر اساس تصمیم اخذشده، فعلاً کالابرگ الکترونیکی طی دو مرحله واریز خواهد شد که زمان واریز مرحله اول آن، قبل از ماه مبارک رمضان در اسفندماه ۱۴۰۳ خواهد بود. در خصوص زمان واریز مرحله بعدی، اطلاعرسانی خواهد شد.
امیدواریم این اطلاعات جامع به شما در استفاده بهینه از طرح کالابرگ الکترونیکی کمک کند. آیا سوال دیگری در این زمینه دارید؟ در بخش دیدگاها میتونید بپرسید.